Kulak Kiri (Buşon)

Dış kulak yolunun içerdiği salgı bezlerinin salgısı ile epitel döküntülerinin karışımından oluşan kulak kiri (Serumen), aslında koruyucu, kayganlaştırıcı, anti bakteriyel özelliklerde olan bir maddedir.Kulak salgısı, kulak yolunu koruduğu için faydalıdır. Kulak salgısının yokluğu, dış kulak yolunun kurumasına ve buna bağlı kaşıntılara yol açmaktadır.

Tam tersine bazı kişilerde de salgının fazla oluşu, kulak kiri dış kulak yolu kanalı boyunca birikmesine ve kulak zarı üzerine ulaşabilmesine neden olmaktadır. Bu duruma sıkışmış buşon ya da sıkışmış serumen denilmektedir. Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk ve kulakta tıkanıklık hissi, işitme kaybı, kulak çınlaması, kulak akıntısı ve kötü koku gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Kulak kiri tanısı otoskopik muayeneyle koyulur. Tedavisinde damla, kulak lavajı, aspirasyon gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Kulak kiri temizliği öncesinde yumuşatıcı yağ bazlı solusyonlar (gliserin) ya da hidrojen peroksid (oksijenli su)yarımıyla buşonun yumuşaması sağlanarak, temizleme daha kolay, komplikasyonsuz ve daha kısa sürede yapılabilmektedir.

Dış kulak yolunun kendini temizleme özelliği sayesinde salgı genellikle kuruyarak, içerdiği toz ve partiküllerle birlikte dışarı atılır. Kulak çubuğu ya da yabancı bir cisimle kulağı temizlemek aslında  kulak kirinin temizlenmesine değil sadece içeriye doğru itilmesine neden olur. Dış kulak yolunun derisi ve kulak zarı çok ince ve hassastır, kolaylıkla zedelenebilir. Ayrıca kulak zarı zedelenebilir ve yırtılabilir.

Kişinin kendisi tarafından evde yapılacak kulak temizliği, dış kulağın bir bezle silinmesi şeklinde olmalıdır. Pamuklu çubuklar da dahil olmak üzere hiç bir yabancı cisim kullanılmamalıdır. Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir.

Kulak zarında delik ya da çökme olan hastalar, kulak zarına tüp uygulanmış hastalar, kontrolsüz diyabet ve bağışıklık yetmezliği olan hastaların kulak kiri temizliğine özellikle özen göstermeli ve kulağın temizliği bir Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendisini temizleme mekanizması yetersiz olan kişiler, kulak salgıları biriktiği için altı ayda veya yılda bir kez kulaklarını temizletmek ihtiyacı duyarlar. Bir uzman tarafından yapılacak kulak yolunun yıkanması işleminin alışkanlık yaptığı ya da kulağın daha çabuk kirlendiği gibi yanlış bir inanış vardır.

logo